pátek 25. dubna 2014

Velká válka: Kterak obyvatelstvo se má živiti za války

Ve fondu jednoho farního úřadu jsem našel založený tento oběžník z roku 1915, kterým c. k. ministerstvo vnitra chtělo působit na veřejnost. Válka v té době trvala už půl roku, válečné úspěchy v nedohlednu a v zázemí začínali pociťovat první dopady blokády. Do válečného úsilí měli být zapojeni všichni.

Předpokládám, že duchovní správci byli vyzvání, aby působili na lidi v zázemí a poučili je, jak správnými stravovacími návyky mohou pomoci frontovému úsilí; je vidět, že pan farář si v dokumentu četl a podtrhl si místa, která snad použil ve svém apelu. Na první pohled výzva k střídmosti a omezení požitkářství a marnotratnosti a oželení hodů a pitek při slavnostních příležitostech musela faráři konvenovat.
Pamětní list je plný užitečných rad. Úřad ministerstva připomíná, že masná krmě se zhusta přeceňuje, nebo že dětem škodí lihoviny každým způsobem. Za zmínku stojí i oddíl o mastnotě; Spotřebu tuku lze mnohostraně bez újmy obmeziti. Dnešní dietologové souhlasí ovšem, jen do chvíle, než si na dalším řádku přečtou, že nejlepší náhradou tuku jest cukr.
Každému, kdo se zajímá, jak žili jeho praprarodiče za Velké válce, doporučuji k přečtení.



Žádné komentáře:

Okomentovat