pondělí 25. února 2013

Radošický anarchista

Radošice měli i svého vlastního (a asi jediného anarchistu). Jmenoval se Věnceslav Vokurka a po vzoru dalších velikánů literatury, jako byl Beneš (Třebízský) nebo Čapek (Chod), se nazýval Věnceslav Vokurka Radošický.

Jako šéfredaktor vydával různé obskurní anarchistické a levicové plátky hlavně na Moravě. Zatím jsem zaznamenal jeho působení v časopise Tribuna, Neodvislý orgán pokrokové strany Moravy a Slezska v Uherské Brodě. Dále snad měl působit v Brně a Horní Bečvě.
V čížkovské matrice pokřtěných je zápis o jeho křtu. Narodil se bednáři a domkáři Antonínu Vokurkovi a matce Marii Sedláčkové z Mladého Smolivce v Radošicích č. 58. Křtěn byl sice jako Václav, ale to mu zřejmě nepřišlo dost anarchistické nebo spisovatelské. Proto se stal Věnceslavem.
Podle dostupných údajů na webu zemřel 21. února 1924 ve Valašském Meziříčí. Za všechny další informace budu vděčný.

Dodatek: Na této stránce se uvádí "Byl zpravodajem na Balkáně a když se přijel léčit do Beskyd, usadil se v Příboře, kde vydával od roku 1911 krajinský deník Lubina, v roce 1913 přenesl redakci do Frenštátu a v roce 1914 byl časopis zastaven. Během 1. světové války žil na Pros

Žádné komentáře:

Okomentovat