sobota 7. května 2011

Šnajberkovi

Pátrání po Šnajberkových není tak jednoduché, jak jsem se původně domníval. Zatím jenom vím, že otcem Josefa byl Martin Šnajberk z  "Mnechowa", tedy asi z Mněchova, a že byl "helvítem". Svůdná je edice tolerančních přihlášek pro berounský kraj, ve které se objevují hned čtyři rodiny Šnajberkových. Tito Šnajberkovi vystupovali aktivně po vyhlášení Tolerančního patentu a k novému vyznání se přihlásili mezi prvními. Dokonce byly natolik aktivní, že byly vyšetřování z nedovolené agitace. Na jednu stranu by bylo zajímavé mít mezi předky takové barvité osobnosti  a navíc k nim mít již zpracovaný archivní materiál; ale mínusem v případě Šnajberkových by bylo to, že šlo o polní mistry nebo šafáře. A takových stěhovavých povolání jsem si už dost užil na lnářsku a nemám chuť si to ani trochu zopakovat (když mě navíc ještě čekají další).
Na druhou stranu jistá naději plyne z toho, že za kmotry dětem Václava Mudrocha, chodila dvojice Martin a Anna Šnajberkovi. Martin je jednou uveden jako "ovčák z Brtnice", posléze, ale také jako "rolník z Brtnice" a také jako sedlák tamtéž. Navíc jistá Anna Šnajberková, vdova po Martinovi Šnajberkovi, zemřela v Měchnově č. 9, kde žila rodina Josefa Šnajberka a Ludmily. Na základě těchto údajů se to asi nedá tvrdit s jistotou, ale mohlo by jít o Josefovi rodiče.
Tak se asi nakonec těm polním mistrům nevyhnu, ach jo. Vypadá to, jako Fialovi v bleděmodrém. Tucty ovčáků se jménem Šnajberk a nulová možnost se v nich vyznat. Bude potřeba počkat, až se objeví matriční zápisy pro obec Brtnice a samozřejmě přijít na to, jak Šnajberkovi přišli k hospodářství tam i v Měchnově. Snad také pomohou toleranční přihlášky pro kouřimský kraj.

Žádné komentáře:

Okomentovat